Vi kan blive bedre til at dele. Det gælder ikke bare traileren, men også ukrudtsbrænderen, pælebordet og æblepressen. Og det gælder dyrt udstyr til amerikansk fodbold, rollespil og curling. Som noget nyt kan også lukkede foreninger som andels-, ejer- og kollegieforeninger få støtte til at deles om værktøjskassen, når Nordea-fonden på onsdag lancerer Dele-puljen.

Fra curlingsko til fælles værktøjskasse – lad os dele dagligdagen

Nordea-fonden lancerer en ny pulje, hvor foreninger og klubber over hele landet kan søge op til 15.000 kr. til redskaber og udstyr. Måler er at styrke mere fællesskab og mindske ressourceforbruget.
Hvorfor have 10 trailere på villavejen, hvis man kan nøjes med én?

En af ambitionerne med Dele-puljen er at give store og små fællesskaber med fysisk nærhed mulighed for at søge støtte til udstyr, som ikke bruges dagligt, men som det giver mening at dele med hinanden.

Det kan for eksempel være en trailer, en ukrudtsbrænder eller en æblepresse.

Nordea-fonden håber, at forskellige fællesskaber får lyst til at søge puljen, fordi de kan se, at det giver mening at dele udstyr, som ofte står ubenyttet hen i længere perioder. Men puljen er også skabt, fordi al erfaring viser, at møder over trailer, partytelt eller andet, skaber anledning til uformelle møder mellem naboer, som kan føre til mere tryghed og mere socialt samvær i nabolaget.

Forskning viser, at personlige møder i ens nærmiljø giver større livskvalitet, hvilket er i tråd med Nordea-fondens mission om at fremme ‘Gode liv’.

“Når flere går sammen, får og kan de mere end de kan alene. Håbet er, at puljen kan forstærke eksisterende fællesskaber og motivere til at skabe helt nye.”, siger Henrik Lehmann Andersen, direktør i Nordea-fonden.

Lån inden du køber
En anden målgruppe for Dele-puljen er det etablerede foreningsliv, som Nordea-fonden vil opfordre til at søge støtte til låne-udstyr.

Fonden har som ambition at være med til at sænke barren for deltagelse i allerede eksisterende fællesskaber. Ved at have låne-udstyr til rådighed kan potentielle nye medlemmer prøve en idrætsgren uden at skulle investere i udstyr, som ofte kan være ret bekosteligt.

Lige så gerne brugt som nyt
Dele-puljen har også som formål at sætte fokus på ressourceforbruget i vores dagligdag. Derfor ser vi også gerne ansøgninger, hvor nyanskaffelsen er brugt eller måske ligefrem kræver en reparation, før eksempelvis havetraktoren er i tip top stand.

Fakta om Nordea-fondens Dele-puljen

  • Puljens samlede økonomi er på 5 mio. kr. og puljen er åben indtil pengene er uddelt.
  • Der kan søges op til 15.000 kr.
  • Puljen kan søges af foreninger, organisationer og klubber. For eksempel grundejerforeninger, kolonihaveforeninger, kollegier, sportsklubber, spejdere, bylaug m.fl. Fonden støtter ikke enkeltpersoner eller private virksomheder
  • Ansøger skal kunne dokumentere at støtten kommer minimum 15 medlemmer af foreningen til gode.
  • Der kan læses mere om puljen på nordeafonden.dk/det-stoetter-vi/liv-i-det-lokale/liv-i-det-lokale-stoettede-projekter/delepuljen

Fotos: Ture Ourø for Nordea-fonden

I Hvidovre deles en gruppe beboere på en villavej om en trailer, som de har indkøbt i fællesskab.
En hjelm til amerikansk fodbold kan hurtigt løbe op i et par tusinde kroner.
Rollespil kan være en kostbar interesse, hvis hver enkelt skal købe eget udstyr.
I landsbyen Torup i Halsnæs Kommune i Nordsjælland, har man flere års erfaring med en fælles grejbank.