Når Guldborgsund Kommune bygger nye institutioner, sender rengøringsaftaler i udbud eller skifter en computer, skal det fremover være bæredygtigt og ske ud fra en cirkulær tænkning. Et flertal i byrådet vedtog torsdag aften en ny indkøbs- og udbudspolitik.
Hvert år køber Guldborgsund Kommune varer og tjenesteydelser for knap 1,6 milliarder kroner. Med en ny indkøbs- og udbudspolitik forpligter kommunen sig til, at det fremover skal være bæredygtigt. Det gælder både på klima- og miljøområdet og på det sociale og økonomiske område. Det vedtog et flertal i byrådet en torsdag aften.
”En stor del af Guldborgsund Kommunes budget går til indkøb og udbud. 1,6 milliarder kroner er rigtig mange penge, og med en indkøbs- og udbudspolitik, der har bæredygtighed som omdrejningspunkt, kan vi rent faktisk gøre en forskel. Det gælder både i forhold til miljø og klima. Det gælder i forhold til social bæredygtighed og økonomisk ansvarlighed. Derfor er jeg meget glad for, at et flertal i byrådet har vedtaget en ny indkøbs- og udbudspolitik, der sætter en helt ny retning. Både for os selv som kommune og for de mange leverandører og virksomheder, vi samarbejder med,” siger borgmester Simon Hansen.
Tre fokusområder
Den nye indkøbs- og udbudspolitik har tre fokusområder. Klima- og miljømæssig bæredygtighed. Social bæredygtighed. Og økonomisk bæredygtighed.
På det grønne område betyder det helt konkret, at der i forbindelse med udbud og indkøb skal ses på, hvilket aftryk et indkøb eller en kontrakt sætter i verden, og om der er mulighed for forbedring. Det kan være, om der benyttes biobaserede byggematerialer i forbindelse med byggeri, eller om der tænkes i genbrug og genanvendelse af produkter. Det kan også handle om kvalitet og produktlevetid og reduktion af spild og affald.
Derudover forpligter Guldborgsund Kommune sig til at opfylde kravene for eksempelvis svanemærket byggeri eller lignende certificeringsordninger ved etablering af nye skoler og daginstitutioner. Ligeledes vil kommunen stræbe efter at leve op til disse ordningers krav ved renovering, hvor det er hensigtsmæssigt.
I forhold til social bæredygtighed skal der fremadrettet stilles krav til for eksempel løn- og arbejdsvilkår hos de virksomheder og leverandører, som kommunen køber ind hos og samarbejder med. Der vil også blive brugt uddannelses- og lærlingeklausuler ved udbud af opgaver, der egner sig til det, så kommunen også ad den vej sikrer unge en lære- eller elevplads. Og der kan også stilles krav til, at leverandører skal bidrage til at få udsatte borgere tilbage på arbejdsmarkedet.
Når det kommer til økonomisk bæredygtighed, vil kommunen blandt andet se på de samlede totalomkostninger ved indkøb af varer. Det vil sige levetid, reparationsmuligheder, genanvendelighed, opgraderingsmuligheder, vedligehold, service og bortskaffelse mv. Desuden skal Guldborgsund også fortsætte med at indgå fordelagtige aftaler i samarbejde med andre myndigheder og kommuner. På den måde kan man opnå stor volumen i indkøb, stordriftsfordele samt udveksle erfaringer og dele nyttig viden.
”Jeg synes, at vi med denne indkøbs- og udbudspolitik tager vores ansvar alvorligt. Både i forhold til miljø og klima og i forhold til den bedst mulige forvaltning af borgernes penge. Jeg glæder mig derfor til at følge resultaterne af den nye og ret ambitiøse politik,” siger Simon Hansen.