Fuglsang Kunstmuseum har en ny udstilling der starter den 23. Juni og forsætter helt til 17. Sep. Udstillingen kaldes Teknokroppen.
Udstillingen Teknokroppen er en gruppeudstilling med værker af otte samtidskunstnere, der alle behandler menneskets og kroppens møde med ny teknologi. Titlen betegner kroppen tænkt i et udvidet teknologisk og digitalt felt, og fælles for værkerne er, at de handler om, at kroppen som et velkendt anker i verden udfordres af teknologiens nye muligheder.
Hvad sker der med menneskets opfattelse af kroppen i mødet med ny teknologi? Hvad betyder teknologien for vores oplevelse af at være menneske i dag? Hvad betyder den for vores forhold til andre mennesker – og ikke mindst til maskiner? Hvilke grænser bliver rykket? Det er nogle af de spørgsmål, som de inviterede kunstnere behandler i værker, hvor emner som genmodificering, kryopræservering og AI-sexdukker tages under kunstnerisk behandling.
Nogle værker forholder sig til, hvordan teknologi helt lavpraktisk griber ind i vores hverdagsliv og ændrer måden vi omgås andre mennesker. Andre peger på, hvordan nye bioteknologier måske kan rykke på menneskets status som et dødeligt væsen. Og andre igen beskæftiger sig med, hvordan kunstig intelligens skubber til vores opfattelse af identitet og til relationen mellem menneske og maskine.
Der er stof til eftertanke, helt sikkert også til bekymring, men det er ikke en dystopisk udstilling. Teknokroppen undersøger, diskuterer og stiller spørgsmål fremfor at advare, og inviterer beskueren til at forholde sig til relationen mellem menneske og maskine.
Genmodificering, AI-sexdukker, kunstig intelligens, kryopræservering – for ikke at tale om brugen af mobilen – undersøges i værker af:
Lea Porsager, Amalie Smith, Stine Deja, Arvida Byström, Emilie Alstrup, Asta Lynge, Hannah Toticki og Marie Munk.
Tolkningerne af ’teknokroppen’ kommer til udtryk i skulptur, installation, fotografi og video.
Udstillingen præsenterer skulptur, video, fotografi og installationer af:
- Emilie Alstrup (f. 1988)
- Arvida Byström (f. 1991)
- Stine Deja (f. 1986)
- Asta Lynge (f. 1988)
- Marie Munk (f. 1988)
- Lea Porsager (f. 1981)
- Amalie Smith (f. 1985)
- Hannah Toticki (f. 1984)
Teknokroppen ledsages af en ny rigt illustreret publikation, hvor udstillingens værker perspektiveres til centrale tendenser og diskussioner. Artikler af: kunsthistoriker og ekspert i digital kunst Majken Overgaard, ph.d. i kunsthistorie Pernille Leth-Espensen, kulturforsker, journalist og ph.d. Torben Sangild samt af udstillingens kurator, museumsinspektør og ph.d. Liza Kaaring.
Projektet undersøger, hvordan opfattelsen af kroppen, og dermed af det at være menneske i det 21. århundrede, formes af ny teknologi og hvordan udfordringen behandles i kunsten i dag.