Mens ventetiden på at få grønt lys til at bygge i Odsherred ligger på i gennemsnit 127 dage, så er ventetiden i Faxe på kun 14 dage. I hele 12 kommuner i Region Sjælland falder ventetiden, men flere steder er den alligevel tæt på 100 dage, viser nye tal fra DI Byggeri
Hvis du skal bygge et nyt parcelhus til familien eller en ny lagerhal til virksomheden i Odsherred, så kræver ventetiden på i gennemsnit 127 dage en god portion tålmodighed. Det samme gælder i Guldborgsund, Lolland, Slagelse og Køge kommuner, hvor ventetiden i gennemsnit er på henholdsvis 101, 99, 98 og 88 dage.
Til gengæld kan Faxe og Solrød give grønt lys til at gå i gang med byggeriet på i gennemsnit henholdsvis 14 og 25 dage. Det viser tal fra DI Byggeri. Ventetiden er opgjort fra den dag, hvor kommunerne har modtaget alle oplysninger i byggesagen, så det er den reelle sagsbehandlingstid i kommunerne, der måles på.
– “Det er helt uforståeligt, hvordan det kan tage over fire måneder at sagsbehandle en byggetilladelse. I Faxe klarer de den samme opgave på i gennemsnit 14 dage. Det er en udfordring, som kalder på at blive løst hurtigst muligt. Jeg kan kun opfordre Odsherred til at lade sig inspirere af arbejdsgangene i andre kommuner med korte ventetider. Solrød havde sidste år en gennemsnitlig ventetid på 130 dage, som de nu har skåret ned til 25 dage. Det viser, at hvis man gør en indsats, kan næsten alt lade sig gøre”, siger bestyrelsesleder for DI Byggeri Sjælland & Lolland-Falster Jesper Toftebjerg Andersen.
Ventetiden i Odsherred giver en placering i top ti over kommuner, der har de længste ventetider i hele Danmark. Og selvom ventetiden er faldet i 12 ud af 17 kommuner i Region Sjælland, så ærgrer DI Byggeri Sjælland & Lolland-Falster sig over, at for mange af kommunerne har alt for lange ventetider.
– “En del kommuner opererer med ventetider på mellem to og tre måneder. F.eks. Roskilde, Køge, Slagelse, Lolland, Guldborgsund og Holbæk. Det er selvfølgelig positivt, at ventetiden falder i flere af de kommuner, men i en tid hvor aktiviteten i byggeriet falder, burde ventetiderne være markant kortere”, siger bestyrelsesleder for DI Byggeri Sjælland & Lolland-Falster, Jesper Toftebjerg Andersen og uddyber:
– “Det er også brandærgerligt, at der i Lolland og Guldborgsund kommuner er ventetider på i gennemsnit henholdsvis 99 og 101 dage. Det fremmer ikke væksten og den lokale aktivitet. Vi skulle gerne have alle aktiviteterne i forbindelse med Femern til at sprede sig som ringe i vandet til hele lokalområdet.”
Heldigvis går det den rigtige vej i Stevns, hvor ventetiden er faldet fra i gennemsnit 83 dage til nu 34 dage. Og i Holbæk er ventetiden faldet fra 146 til 78 dage.
– “Endnu to eksempler på, at kommuner der trækker i arbejdstøjet rent faktisk kan tage store skridt i den rigtige retning. Hold fast i den positive udvikling”, siger Jesper Toftebjerg Andersen, DI Byggeri Sjælland & Lolland-Falster.