Ny struktur skal sikre, at midlerne på socialområdet for voksne borgere bruges bedst muligt.
Guldborgsund Kommune har gennem længere tid været i gang med en omstrukturering af tilbuddene på socialområdet for voksne borgere. Formålet er at sikre, at kommunen løbende målretter eksempelvis bo- og aktivitetstilbud til borgernes konkrete udfordringer og behov, og at midlerne til området bruges bedst muligt.
På Socialudvalgets møde onsdag besluttede udvalget at således at omlægge flere tilbud. Beslutningerne er en del af det investerings- og sparekatalog, som Socialudvalget besluttede at gå videre med tilbage i december 2022, da budgetterne på Socialudvalgets område ellers ikke kan overholdes.
Helt konkret besluttede udvalget, at Nabohuset i Nykøbing nedlægges som botilbud, mens der samtidig skal ske et kvalitetsløft af kommunens øvrige botilbud for handicappede borgere.
De nuværende beboere i Nabohuset har forskellige udfordringer, og derfor er det vigtigt, at de sikres det helt rette tilbud, som passer til lige netop deres behov. Medarbejderne i Nabohuset flyttes med videre, og der skal ikke ske afskedigelser.
Ændringer i samværs- og aktivitetstilbud
Derudover besluttede et flertal i udvalget at omlægge aktivitets- og samværstilbuddet Huset i Nykøbing til et brugerdrevet sted med både økonomisk og medarbejderstøtte fra kommunen. Dermed sidestilles det med de øvrige brugerdrevet samværs- og væresteder i Nysted og Nørre Alslev. Guldborgsundlisten kunne ikke tilslutte sig forslaget og valgte derfor at benytte den såkaldte standsningsret. Dermed er sagen sendt videre til behandling i byrådet den 25. maj.
Det socialpsykiatriske samværs- og aktivitetstilbud, Det gule hus, der ligger på Saxenhøjmatriklen, skal også omlægges, da der er behov for en reducering af udgifterne. Hvordan tilbuddet skal drives fremadrettet, afhænger af nogle beregninger fra administrationen. Sikkert er det, at der kommer en reduktion i åbningstiden og kørslen, men udvalget ønsker, at det fortsat skal være et visiteret tilbud, så der kan tilbydes gratis transport til borgerne.
Ny og bedre madordning
Socialudvalget besluttede også, at alle botilbud på handicapområdet fremover skal have hjemmelavet, varm mad fra det beskyttede beskæftigelseskøkken på Saxenhøjmatriklen.
Hidtil har der været forskellige madordninger på de enkelte botilbud, hvor personalet har stået for madlavningen. Det har taget tid fra samværet med borgerne, og ved at få maden leveret direkte fra det beskyttede beskæftigelseskøkken, kommer beslutningen både borgerne i beskæftigelseskøkkenet og borgerne på botilbuddene til gode.
Fastholder alternativer til borgerne
Ifølge Britta Lange, formand for Socialudvalget, har nogle af beslutningerne være svære, men nødvendige.
”Jeg står på mål for, at vi skal lave socialpolitik med hjertet. Også når vi skal holde igen med udgifterne. I forhold til de sager, vi har haft på dagsordenen nu, betyder det, at vi fastholder, at der fortsat skal være tilbud til alle borgere. Jeg har fuld forståelse for, at forandringer ikke altid opleves som noget positivt, og at det kan gøre ondt på borgere eller pårørende, når der sker noget nyt,” siger hun.
”Vi er forpligtet til at se på, hvordan vi får mest ud af de penge, vi har til rådighed, så borgerne får den bedst mulige støtte. Man skal huske på, at det er et samlet byråd, der har vedtaget budgettet, og det er et samlet byråd, der har besluttet, at hvis budgettet inden for et område overskrides, så skal man finde pengene inden for eget område. Alle ved, at kommunernes udgifter til det specialiserede socialområde vokser, og derfor bliver vi som udvalg nødt til at træffe nogle beslutninger, der kræver politisk mod,” siger hun.
Det har også været vigtigt for Katrine Folmann, næstformand i Socialudvalget, at der fortsat er tilbud til alle borgere.
”Forandringer kan være svære, men nogle gange kan det også betyde, at borgerne kan komme til at indgå i andre meningsfulde fællesskaber, som kan give gode oplevelser og skabe positiv udvikling hos den enkelte. Vi skal naturligvis sikre, at ingen af de berørte borgere negligeres, men at de ad andre veje kan hjælpes omsorgsfuldt ind i nye sammenhænge. Derfor skal vi følge forandringsprocessen tæt og sikre en tryg overgang,” siger hun.
En af de beslutninger, som hun glæder sig over, er den nye, fælles madordning til botilbuddene.
“Det kommer uden tvivl til at frigive tid til meningsfuldt samvær mellem borgere og personaler på vores botilbud, og der bliver plads til flere pædagogiske aktiviteter. Majoriteten af borgerne har for omfattende udfordringer til at indgå i hele madlavningsprocessen på hverdagsbasis. Madlavningen på botilbud skal så vidt muligt have et pædagogisk sigte, og med denne beslutning kan måltidskontekster tilrettelægges således, at personalet indbyder til medbestemmelse og medansvar for de fælles måltider i stedet for at være ren madproduktion fra personalets side,” siger Katrine Folmann.
Udvalget forventer, at Nabohuset nedlægges som botilbud gradvist frem mod sommeren. Madordningen til botilbuddene indføres fra 1. august. Ændringerne for Det gule hus afventer en ny beslutningssag, og sagen om Huset i Nykøbing behandles på kommende byrådsmøde.
Kilde: Guldborgsund Kommune